Wprowadzenie
Tauryna, termin, który często widujemy na etykietach napojów energetycznych i suplementów, to coś więcej niż tylko składnik tych produktów. Jest to półniezbędny kwas aminosulfonowy, który pełni w organizmie człowieka szereg ważnych funkcji. W tym artykule zagłębimy się w temat tauryny, przyjrzymy się jej budowie, funkcjom i roli w naszej diecie.
Co to jest tauryna?
Tauryna to kwas aminosulfonowy powstający jako produkt rozkładu aminokwasów metioniny i cysteiny. Jest pół-niezbędny, co oznacza, że nasz organizm może go sam wyprodukować, ale możemy go również pozyskać z naszej diety. Organizm wytwarza do 125 miligramów tauryny dziennie, a dodatkowe 400 miligramów możemy spożywać z pożywieniem. Zdrowa osoba o masie ciała 70 kilogramów ma w organizmie aż 70 gramów tauryny.
Tauryna i odżywianie
Tauryna występuje w różnych produktach spożywczych, zwłaszcza produktach pochodzenia zwierzęcego. Należą do nich mięso, podroby, ryby i owoce morza, jaja i mleko. Należy pamiętać, że tauryna występuje wyłącznie w białkach zwierzęcych.
Tauryna w organizmie człowieka
W organizmie człowieka tauryna odgrywa ważną rolę w różnorodnych funkcjach. Bierze udział w trawieniu tłuszczów poprawiając rozpuszczalność kwasów żółciowych wytwarzanych w wątrobie. Tauryna odgrywa również rolę w rozwoju centralnego układu nerwowego i sygnalizacji mózgowej. Ponadto w istotny sposób przyczynia się do rozwoju i funkcjonowania oczu, zwłaszcza siatkówki. Tauryna przyczynia się również do funkcjonowania serca poprzez regulację jego bicia, zapewniając jego regularne bicie. Ponadto ma właściwości przeciwutleniające i chroni tkanki przed szkodliwymi dla komórek wolnymi rodnikami. W doświadczeniach na zwierzętach wykazano także działanie przeciwzapalne tauryny.
Brak tauryny
Niedobór tauryny występuje bardzo rzadko, ale może wynikać z długotrwałej diety wegańskiej lub ograniczonej dostępności cysteiny, metioniny czy witaminy B6. Niski poziom tauryny może prowadzić do zaburzeń układu odpornościowego. Niskie stężenie tauryny w mięśniach jest typowe dla przewlekłej niewydolności nerek. Brak tauryny może również powodować stany zapalne w tkankach.
Tauryna jako suplement diety
Taurynę można przyjmować także jako suplement diety. Jest dostępny w postaci kapsułek, tabletek lub proszku zmieszanego z płynem. Tauryna może być dostępna jako monosuplement (czyli w preparatach zawierających wyłącznie tę substancję) lub w połączeniu z innymi substancjami. Suplementy diety można kupić w aptekach lub w Internecie. Ponieważ tauryna stosowana w tych preparatach jest wytwarzana syntetycznie, nadaje się również dla wegan.
Wniosek
Tauryna jest ważnym składnikiem naszego organizmu, który spełnia szereg funkcji. Przyczynia się do trawienia tłuszczów, wspomaga rozwój centralnego układu nerwowego, odgrywa rolę w sygnalizacji mózgowej, wspomaga pracę oczu i serca, ma właściwości przeciwutleniające. Chociaż niedobór tauryny występuje rzadko, odpowiednie spożycie tauryny, szczególnie poprzez dietę lub suplementy, może pomóc w utrzymaniu ogólnego dobrego samopoczucia i zdrowia.